”Triunghiul amoros”
2 Septembrie 2024
Triunghiurile amoroase au existat din totdeauna și, nu de puține ori ”au pus pe butuci” viețile celor implicați, aducând multă suferință celor implicați, afectând relațiile dintre parteneri, relațiile indivizilor cu ei înșiși (stimă de sine scăzută, incapacitate de a te încrede în cel de lângă tine, etc) dar, și cu cei din jur. Rareori au adus valoare vieții celor implicați, cel puțin nu pe termen lung, iar istoria ne-a demonstrat faptul că astfel de relații nu pot dăinui, ba chiar ajung să sfâșie sufletele celor implicați, lăsând cicatrici adânci…
La început acel străin/ă misterios te face trăiești momente ce par a fi de-a dreptul înălțătoare, poate ai senzația că în sfârșit ai găsit pe cineva care te înțelege cu adevărat, pe cineva care îți satisface toate nevoile (de afecțiune, atenție, acceptare, aprobare, apreciere, atingere și nu în ultimul rând, de adrenalină). În sfârșit ai parte de ceea ce îți lipsește de o perioadă îndelungată în relația cu soția/soțul. Simți că renaști! Și atunci … cum ar putea partenerul tău să lupte cu un așa sentiment puternic … nu pare a avea sorți de izbândă căci, trebuie să recunoaștem, nu este o luptă tocmai dreaptă.
Însă, se merită ”să sacrifici pe altarul pasiunii” relația cu partenerul alături de care ai clădit o familie, alături de care ai trăit atât momente de vis cât și momente dificile, de dragul acelor clipe de pasiune nebună, pasiune care se va stinge la fel de repede cum se sting artificiile de pe tort?
O a treia persoană reușește să se strecoare în viața celor doi doar atunci când relația respectivă începe să se clatine, când apar fisuri. Gândește-te la relația voastră ca la un glob de cristal … dacă globul este intact și îl pui în apă, nimic nu se va întâmpla însă, dacă globul are fisuri, apa se va strecura ușor … ușor și, dacă nu te îngrijești de glob și îl lași în voia sorții, acesta se va umple cu apă și, într-un final, se va scufunda.
În acest context, îți propun un scurt exercițiu de imagerie … Acordă-ți câteva momente, în care să fii tu cu tine, și dă-ți voie să simți … mergi în locul tău preferat din casă, așează-te într-o poziție confortabilă, închide ușor ochii și inspiră …. expiră …. până când simți că orice urmă de tensiune din corp a dispărut… Acum, întoarce-te în timp, până la momentul în care ți-ai cunoscut soțul/soția, vizualizează pe ecranul minții tale acele clipe, acele sunete ce erau în jurul vostru … mirosul lui/ei … gustul … felul în care îl/o priveai … adu în corpul tău tot acel freamăt, tumult interior, acea bucurie și nerăbdare pe care le simțeai de fiecare dată când vă întâlneați … Încearcă să observi unde anume în corpul tău se simte acea bucurie … poate în piept … poate în stomac … sau în orice altă parte a corpului … acum, că ai localizat-o, rămâi acolo pentru câteva momente … rămâi cu acea senzație plăcută … apoi … pune mâna în acel loc creând astfel o ancoră și, de fiecare dată când te simți pierdut/ă, când nu mai știi ce te-a adus în această relație, fă acest gest care te va duce înapoi în acele momente frumoase!!!
Iar acum, revino ușor în prezent … și, când ești pregătit/ă deschide ochii.
În cele ce urmează, te invit să te gândești dacă în acele momente de început, în care simțeai că poți muta munții din loc, în care simțeai ”fluturi în stomac” mai vedeai altă femei/bărbat?
Cu siguranță nu, căci globul vostru de cristal era intact! Nimic și nimeni nu avea loc între voi!!!
Poate sub imperiul primului impuls ai fi tentat/ă să spui că totul merge ca pe roate în relația voastră și nu îți explici de ce partenerul/partenera te-a înșelat, începi să îl/o acuzi, vă aruncați vorbe grele … Însă, fii sincer/ă cu tine, oricât de dureros ar putea fi, și caută să vezi în ce segment al relației voastre a apărut fisura, pe unde a putut să se strecoare acel străin/ă misterios/oasă, care sunt nevoile ce au fost neglijate de-a lungul timpului în relația voastră.
Și pentru a-ți veni în ajutor, îți propun să facem un salt de la ”triunghiul amoros” la ”triunghiul iubirii”, și să vedem ce anume stă la baza unei relații funcționale, unei relații armonioase.
În urma nenumăratelor studii pe care le-a făcut de-a lungul carierei sale, renumitul psiholog Robert Sternberg ne arată faptul că pilonii unei relații armonioase sunt: intimitatea, pasiunea și angajamentul.
Intimitatea este unul dintre pilonii iubirii ce face referire la acea apropiere emoțională de care avem cu toții nevoie, acel sentiment de încredere profundă în celălalt, convingerea că poți împărtăși persoanei de lângă tine lucruri personale fără teama că ai putea fi judecat/ă sau, mai rău, că acele informații vor merge mai departe. Totodată, intimitatea emoțională face referire și la capacitatea de a ne accepta reciproc, de a renunța la ideea de a face din celălalt un proiect pe care să vrem să-l creionăm după bunul plac. Practic, intimitatea înseamnă cunoașterea, acceptarea celuilalt și încrederea profundă în cel de lângă tine.
Pasiunea este acel pilon al iubirii care are înglobează dorința emoțională și sexuală, este materializare forței cu care cei doi se doresc. Pasiunea este un fenomen involuntar, greu de controlat și totodată motivațional. Când pasiunea apare în cadru, ai senzația că nimic nu vă stă în cale, că lumea vă aparține, gândurile ajung să-ți fie influențate de acest foc mistuitor și comportamentul, de asemenea.
Pasiunea înseamnă a-ți dori cu toată ființa să simți persoana iubită, să-i simți textura pielii, gustul, freamătul … intimitatea sexuală presupune, așadar și atracția sexuală. Însă, pasiunea nu este un fenomen constant în viața noastră, aceasta cunoaște de-a lungul timpului, momente înălțătoare ( atunci când fluturii își fac apariția în stomac, când simți că ești stăpânul întregului Univers și nimic nu poate doborî acea stare de beatitudine), dar și momente dificile, când totul pare că se năruie, când, în mod insiduos, disperarea își face simțită prezența. Pasiunea se poate stinge foarte ușor dacă nu ne îngrijim ca flacăra ei să ardă….
Angajamentul reprezintă partea rațională a unei iubiri, acea parte în care decizi ce vei face pe viitor. Dacă relația respectivă merită să îți iei un angajament pe termen lung sau doar savurezi momentul prezent, după care fiecare își vede de drumul său.
Atunci când unul sau mai mulți dintre acești piloni lipsesc, șansele ca relația să funcționeze pe termen lung scad vertiginos. Putem privi relația de cuplu ca o masă cu trei picioare – reprezentate de cei trei piloni. Când unul dintre picioarele mesei cade, va cădea și relația.
Pentru ca o relație să funcționeze, comunicarea este esențială, e nevoie să ne exprimăm sentimentele, să le arătăm, să ne împărtășim nevoile, astfel încât să putem trăi acea poveste, nu doar să o vedem ca pe o ”Fată Morgana”.
De-a lungul vieții, fiecare dintre noi ajunge să cunoască cele două laturi ale triunghiului iubirii, acea latură pe care o reprezintă relația în care se află și reversul – acea relație către care tindem, o relație în care iubirea este elementul central.
Însă, depinde de noi dacă vom ajunge să cunoaștem și acea parte a triunghiului, depinde mult de ceea ce suntem dispuși să facem, câtă energie alocăm acestui ”proiect” prețios. Căci lucrurile mărețe nu au apărut peste noapte și fără efort. Este nevoie de voință, muncă și perseverență, de ambele părți și astfel cei doi vor reuși să clădească o relație trainică!!!