Psihoterapie individuală (adulți)
Cunoașterea de sine este una dintre consecințele ce apar în urma psihoterapiei individuale, căci în cadrul ședințelor clientul este ghidat către o conștientizare a propriilor forțe sau limitări.
Sunt abordate procesele mentale care stau la baza reacțiilor noastre.
Iar prin tehnicile specifice terapiei cognitiv-comportamentale putem identifica tiparele de gândire care te influențează deciziile și modul de a te comporta.
Capacitatea de a recunoaște aceste tipare gândire te ajută să schimbi modul în care reacționezi, mai ales cand aceste moduri sunt distructive pentru tine și cei dragi ție.
De asemenea, psihoterapia individuală îți oferă posibilitatea de a te exprima liber, fără a fi constrâns de prejudecăți, oferindu-ți un spațiu unde îți poți da voie să fii vulnerabil, să te exprimi așa cum, poate nu ai curajul să o faci într-un alt mediu.
Psihoterapia are nenumărate beneficii însă, este important să înțelegi faptul că terapeutul, indiferent de orientare sau experiență, nu deține o baghetă magică, rolul său este de a te ghida și de a te suține în procesul de vindecare și creștere.
Tocmai de aceea, pentru a beneficia de cat mai mult de efectele terapiei este nevoie să te implici în mod activ, punând în practică ceea ce înveți în ședințele de terapie.
Altfel, efectele psihoterapiei vor fi minime.
Psihoterapie / Consiliere de cuplu și psihosexologie
O relație de lungă durată se poate confrunta cu diverse probleme de-a lungul timpului, și acest lucru se poate datora unor numeroși factori ce aduc schimbări în aria sănătății, a statutului, a valorilor sau a aspirațiilor avute.
Aspecte care pot aduce atingere interacțiunilor noastre. Oricât de stabilă ar fi o relație, nu înseamnă că este ferită de intemperiile vieții.
Astfel încât se poate ușor aluneca, sub presiunea sarcinilor de zi cu zi, sub efectele stresului, și nu numai, pe panta unor tipare comportamentale dezadaptative ce ajung să erodeze chiar și cele mai solide temelii.
Probleme de gelozie, atașament, comunicare agresivă, furie sau pur și simplu aptitudini deficitare în planul rezolvării de probleme – aceștia sunt doar câțiva dintre factorii care pot conduce la inițierea unor cicluri de interacțiuni negative între parteneri.
În acest context, o soluție eficientă este psihoterapia, consilierea de cuplu, care are drept obiectiv reducerea stresului și a conflictului prin îmbunătățirea sistemelor de interacțiune dintre cei doi parteneri.
De asemenea, aceasta poate fi privită și ca o oportunitate ca cei doi să se redescopere. Putem apela la terapia de cuplu atunci când:
- apar dificultăți în comunicare
- apar perioade de criză precum: dependența de substanțe, de jocuri, de pornografie, boala gravă a unui membru al familiei
- când viața sexuală are de suferit.
Psihoterapie ONLINE
În contextul generat de pandemia de COVID-19, când libertatea de mișcare era limitată, iar autoritățile au recomandat distanțare, multe dintre serviciile de care beneficiem au fost nevoite să se mute în mediul online.
Același lucru s-a întâmplat și cu serviciile din domeniul sănătății mintale.
Chiar și după ce, treptat, s-a revenit la normalitate, mulți au rămas fideli acestui tip de comunicare datorită numeroaselor beneficii ce vin la pachet (faptul că nu se mai deplasează la cabinet și că găsesc mai ușor disponibilitate în programul zilnic pentru programarea ședințelor, pot accesa serviciile unui psiholog care poate nu practică în proximitatea locuinței lor, au dificultăți privind deplasarea la cabinet sau vulnerabilități privind sănătatea, etc.)
Psihoterapia on-line se desfășoară după aceleași principii ca psihoterapia ce are loc în cadrul cabinetului doar că folosește comunicarea (video/audio) la distanță, păstrându-se astfel eficiența terapiei. Poți alege să faci exclusiv terapie on-line ori poți combina cele două modalități, în funcție de nevoile tale.
Însă, atunci când alegi să faci terapie on-line, îți recomand să îți acorzi timpul necesar, atât înainte, pentru a putea intra în starea necesară întoarcerii către sine și spre ce ai nevoie să abordezi în terapie, cât și după ședință, pentru a lăsa să se așeze emoțiile declanșate și conștientizările avute în cadrul ședinței.