Cum să reușești să nu te reîntorci într-o relație toxică?
06 Mai 2024
Odată ce ți-ai făcut curaj să ieși dintr-o relație toxică, următorul pas este să reziști tentației de a reveni. Este dificil deoarece duci în spate un bagaj emoțional încărcat, multe amintiri, unele dintre ele chiar foarte frumoase …. Și, chiar dacă îți dorești să te reinventezi, să o iei de la capăt, tentația reîntoarcerii va apărea. Fostul partener te va căuta, îți va promite că se va schimba, îți va spune cât de mult te iubește și ce însemni tu pentru el, cum viața pare lipsită de sens fără tine. Și, în astfel de condiții, este greu să reziști, este greu să nu alegi aceeași cale, cu toate că știi că vei fi rănit din nou. Căci, nu-i așa …uneori emoția pare a fi mai puternică decât rațiunea.
Însă, să rămâi în acest cerc vicios nu face decât să îți scadă stima de sine, pot apărea și simptome de anxietate, chiar depresie. Renunțând în fiecare zi la părți din tine de dragul partenerului, de dragul relației sau a liniștii, ajungi să te transformi într-o persoană pe care nici tu să nu o mai recunoști.
Ce ai putea face să reziști tentației?
În primul rând, alege să fii prezent în viața ta, oricât de ciudat ar suna acest lucru. Într-o epocă a vitezei, puțini dintre noi mai reușesc să trăiască clipa, de cele mai multe ori trăim în trecut sau, poate în viitor, făcându-ne tot feluri de planuri, anxietându-ne la gândul că acestea nu s-ar materializa. Iar, într-un moment atât de greu din viața ta, tendința este tot mai mare de a trăi în trecut, de a rememora clipele de vis pe care le-ai trăit alături de persoana respectivă, ajungi chiar să îi justifici comportamentul.
În astfel de clipe este important să te ancorezi în momentul prezent, să treci în revistă motivele care te-au determinat să iei acea decizie. De asemenea, este important să observi ce anume te face minimizezi importanța acelor motive. Poate fi teama de singurătate ori, poate teama că nu te vei descurca fără partener sau poate, obișnuința.
Fii blând cu tine și reamintește-ți, de fiecare dată când este cazul, că schimbarea necesită timp și perseverență.
De asemenea, în aceste circumstanțe, practicarea meditației, a mindfulness-ului te va ajuta foarte mult. Vei putea să îți liniștești mintea, sufletul și să te ancorezi în momentul prezent, astfel încât să observi și lucrurile minunate din viața ta și să reușești să te bucuri de ele.
În al doilea rând, conectează-te cu tine, cu nevoile tale. A venit momentul în care poți începe să te pui pe tine pe primul loc, să pornești într-o călătorie interioară în care să te redescoperi, să observi care sunt nevoile și dorințele tale. Descoperă ce ai fi vrut să faci în toată acea perioadă și nu ai îndrăznit, din varii motive, care sunt lucrurile care ți-ar fi bucurat sufletul. De asemenea, observă care sunt așteptările tale de la o relație și ce ești dispus să oferi, care sunt limitele sănătoase pe care le poți pune.
Vezi cum te-ai simțit în acea relație, dacă ai avut senzația de libertate sau te-ai simțit constrâns în diferite arii ale vieții tale. Te simțeai susținut, împuternicit sau, din contră, aveai senzația unei lupte continue. Și, adu-ți aminte că, odată ce revii în acea relație, după o scurtă perioadă, toate aceste lucruri vor reapărea.
În al treilea rând, amintește-ți că durerea este o etapă firească. Orice desprindere atrage după sine un sentiment de pierdere, de gol. Chiar dacă din punct de vedere rațional știi că ai făcut alegerea corectă pentru tine, tot va durea. Însă, ca orice alt lucru în viața asta, și durerea este trecătoare. Dă-ți voie să îți trăiești pierderea, este în regulă.
Nu trece prin această etapă singur. Înconjoară-te de oamenii dragi sufletului tău. Familia și prietenii pot fi un suport real pentru tine în momentele dificile, când ai nevoie poate de o vorbă bună, de un umăr pe care să plângi, de o încurajare sau … poate doar de simpla lor prezență.
De asemenea, poți căuta ajutor de specialitate, căci un specialist își poate prezenta lucrurile dintr-un unghi obiectiv, nefiind implicat afectiv în povestea ta. Totodată, îți poate prezenta o serie te tehnici care să te ajute să gestionezi situația într-un mod optim, astfel încât să împiedici eventualele recăderi.
Rupe legătura. Astfel vei avea spațiul necesar să-ți faci ordine în gânduri, în viață, să vezi încotro ai vrea să te îndrepți. De fiecare dată când vei fi tentat să verifici pe rețelele de socializare, să vezi ce a mai făcut, cum rezistă fără tine, amintește-ți că nu faci decât să te autosabotezi. Practic, nu ai niciun beneficiu din acest comportament, din contră, alimentezi temerile, suferința.
Și nu în ultimul rând, vorbește despre sentimentele tale. Dacă fugi de ele, dacă încerci să le îngropi în cel mai îndepărtat colț al sufletului tău, nu înseamnă că ele vor dispărea. Din contră, ele vor fi acolo ca într-o oală sub presiune și când te aștepți mai puțin, ai putea avea surpriza ca acestea să răbufnească.