Cum ai ajuns să fii ”people pleaser”?

05 Mai 2024

Tot mai des aud în jurul meu oamenii spunând ”m-am săturat… am obosit să fiu pe placul tuturor … să fii people pleaser chiar este epuizant”. Într-adevăr, este epuizant. Cu toții ne dorim să contribuim la fericirea celor din jur însă, nu de puține ori, ajungem să cădem în această capcană, ne lăsăm duși de val și ne trezim la un moment dat plini de frustrări. Realizăm cât de mult am renunțat la noi, la nevoile noastre, realizăm de câte ori ne-am pus pe locul doi … trei … sau poate am renunțat cu totul la noi.

Primul pas pe care îl poți face pentru a scăpa de acest obicei este să înțelegi ce înseamnă să fii ”people pleaser” pentru a identifica lucrurile care te fac să cazi în acest tipar.

Ce înseamnă să fii ”people pleaser”?

Înseamnă să pui, în mod regulat, nevoile și dorințele celor din jur înaintea nevoilor și dorințelor tale. Îți este greu să spui ”nu” chiar și să îți susții opiniile mai ales dacă cel din fața ta nu îți împărtășește viziunea. De cele mai multe ori faci asta din dorința de a fi acceptat sau, poate din dorința de a evita un potențial conflict.

Să fii ”people pleaser” pare că îți aduce numeroase beneficii însă, un astfel de comportament dă naștere multor frustrări, aprinde flacăra furiei, și, în timp, ajungi chiar să nu mai știi cine ești cu adevărat. Astfel, încet, încet anxietatea și depresia încep să își facă simțită prezența.

Recunoașterea acestor tipare comportamentale reprezintă un pas esențial în schimbarea obiceiurilor. Te poate ajuta să găsești un echilibru între a fi amabil cu cei di jur și a te îngriji de propriile nevoi. Contrar tuturor credințelor, a te prioritiza nu înseamnă a fi egoist, ci înseamnă sănătate, echilibru și fericire.

5 indicii că ești “people pleaser”

1. Dificultate în a spune nu: Îți este greu să spui ”nu” solicitărilor celorlalți chiar și atunci când știi că nu ai timp suficient sau, pur și simplu nu îți face plăcere. Tinzi să fii amabil cu toți ceilalți și mai puțin cu tine.

2. Stima de sine scăzută: Cauțimereu validarea celor din jur, stima ta fiind puternic influențată de ceea ce cred ceilalți despre tine.

3. Te simți vinovat că te-ai prioritizat: Atunci când se întâmplă să te pui pe tine și nevoile tale pe primul loc, te ”vizitează” un ascuțit sentiment de vinovăție.

4. Ești de acord cu totul: Chiar și în momentele în care ai o altă părere, aprobi tot ceea ce se discută.

5. Inhibiția emoțională: Tinzi să îți reprimi în mod excesiv acțiunile, sentimentele pentru a evita dezaprobarea celor din jur.

5 cauze ale unui comportament de ”people pleaser”

1. Stima de sine scăzută. Atunci când nu crezi în tine, în puterile tale, ai senzația că nevoile și dorințele celorlalți sunt mult mai importante decât ale tale. Astfel ajungi să renunți la tine, la idealurile tale, la nevoile tale pentru toți ceilalți.

2. Teama de abandon. Din dorința de a avea mereu pe cineva alături, ajungi să te agăți cu disperare de celălalt, ajungi să faci o prioritate din dorințele sale, uitând de tine…

3. Experiențele trecute. Dacă în trecut te-ai simțit iubit, apreciat, validat atunci când ai i-ai pus pe alții pe primul loc, ai ajuns să asociezi un astfel de comportament cu iubirea.

4. Teama de conflict. Din dorința de a evita un eventual conflict ajungi să aprobi și lucrurile cu care nu ești de acord.

3. Perfecționismul. Tinzi să atingi standarde foarte înalte pentru a evita critica, pentru a fi apreciat de ceilalți și ajungi să spui ”da” la orice solicitare.

Odată ce identifici comportamentele și motivele care stau în spatele acestora, îți va fi mai ușor să găsești strategiile potrivite pentru a-ți redobândi echilibrul.

5 sfaturi care te vor ajuta să nu mai fii ”people pleaser”

1. Stabilirea unor limite sănătoase. Înainte de toate, gândește-te ce ești dispus să faci pentru ceilalți, până unde ești dispus să mergi. Apoi, chiar dacă te scoate din zona de confort, este esențial să le comunici celor din jur limitele tale, iar atunci când aceștia nu vor ține cont de ele, reamintește-ți ce te-a determinat să le creionezi.

            Exemplu de limită: atunci când un coleg îți cere să faci tu raportul final al unei activități, ai putea spune: ”te pot ajuta să-l creionezi după ce îmi termin eu treaba”.

2. Prioritizează-ți nevoile. Atunci când spui un ”da” celuilalt, de fapt îți spui un ”nu” ție. Îndreaptă-ți ușor privirea către tine, vezi care îți sunt nevoile…dorințele, dă-le ascultare!

Exemplu de limită: Îți place să scrii, însă niciodată nu ai timp pentru așa ceva, căci mereu apare cineva cu o doleanță?! Stabilește-ți un moment doar pentru această activitate, fii cât mai specific – sâmbăta, de la 10.00 la 12.00 – și ține-te de program ca și când ai avea o întâlnire cu cineva.

3. Spune ”nu” atunci când situația o impune. Este esențial pentru sănătatea ta să începi să spui nu, mai ales atunci când simți că nu mai poți. Chiar dacă la început va fi greu, cu timpul îți va fi tot mai ușor.

Exemplu de limită: când prietena ta îți cere să-i plimbi tu  cățelul, ai putea spune: ”Nu te pot ajuta acum, am deja alte lucruri programate”.

4. Încetează să-ți mai ceri scuze în mod excesiv. Cerându-ți mereu scuze, ajungi să crezi că nevoile tale sunt mai puțin importante, că tu contezi prea puțin. Cere-ți scuze doar când situația chiar o impune.

            Exemplu de limită: În loc să spui ”îmi pare rău, dar nu pot merge la conferință în locul dumneavoastră”, ai putea spune: ”nu voi putea merge la conferință în locul dumneavoastră însă, sper să obțineți informații valoroase de la acest eveniment.”

5. Bucurăte de progresul făcut. Fii blând cu tine și dă-ți voie să te bucuri de micile victorii.

Exemplu: de fiecare dată când refuzi o sarcină suplimentară, uită-te în oglindă și zâmbește-ți. Acest lucru ar putea fi o modalitate de încurajare, de susținere!