Când cei patru călăreți se dezlănțuie …
14 Octombrie 2024
Vine apocalipsa…
Însă apocalipsa, cel puțin în cuplu, nu vine niciodată pe ”nepusă masă”.
Întâi își face simțită prezența primul călăreț – CRITICA, care, la început seamănă mai degrabă cu o plângere, o nemulțumire … ca, treptat, să se transforme în reproșuri acide, atac la adresa personalității partenerului, nemailăsându-i acestuia nicio șansă la replică, nicio șansă de scăpare din strânsoarea nemiloasă a acestui vestitor al timpurilor întunecate.
Și, în acest context sumbru, apare cel de-al doilea călăreț, venind parcă în sprijinul partenerului aflat sub asediu, sărindu-i în apărare. Numele lui este DEFENSIVA. El este responsabilul cu contraatacurile.
Sub scutul Defensivei, partenerul atacat se tot justifică, se străduiește din răsputeri să își demonstreze nevinovăția, eventual evită să-și asume responsabilitatea, apelând la tot felul de tertipuri, într-o încercare disperată de a scăpa.
Astfel, cu trecerea timpului par a fi blocați într-un veșnic conflict. Afecțiunea dispare încet, dar sigur, iar atunci când discută despre problemele cotidiene sunt încordați, par că nu se mai suportă, fiecare începe să se refugieze în alte activități, petrec tot mai puțin timp împreună.
Iau lucrurile personal, se simt neînțeleși, uneori de-a dreptul respinși, ajungând să vadă în partener un adevărat ”inamic” care pare că și-a propus să demonstreze, cu orice preț, cât este de bun, de descurcăreț, implicat…în comparație cu celălalt.
Cei doi nu mai fac compromisuri, nu mai au obiective comune, fiecare își apără punctul de vedere, chiar și cu prețul liniștii și armoniei din cuplu. Ceea ce, în timp, nu face decât să erodeze piatra de temelie pe care și-au construit relația.
În această luptă nemiloasă apare și cel de-al treilea călăreț, mult mai dur, intransigent. Prezență ce nu vestește nimic bun, ba din contră, aduce după sine mult dispreț, chiar dezgust față de tot ceea ce face, ce zice partenerul. Tot în această etapă apar și jignirile, sarcasmul, ironiile usturătoare.
Simțindu-se copleșit de tot ceea ce se întâmplă, simțindu-se parcă… captiv într-o lume pe care nici măcar nu și-a imaginat-o vreodată, o lume ternă, din care nu mai poate evada, partenerul atacat îl va lăsa pe cel de-al patrulea călăreț să între în ring – ÎMPIETRIREA.
Din acest moment refuză orice formă de comunicare, se retrage emoțional, chiar și fizic.
Într-un astfel de scenariu, creionat în culori sumbre, pare că soarta celor doi este pecetluită. Cumva pare că nu se mai întrezărește nicio speranță de mai bine.
Acum este crucial ca cei doi să conștientizeze impasul în care se află, să își asume fiecare partea de responsabilitate, să se pună la masa negocierilor și să vadă dacă își doresc să își salveze relația, dacă sunt dispuși să facă eforturi, amândoi, în această direcție.
Un prim pas ar fi să stabilească drept obiectiv, dialogul. Unul eficient, sănătos, în care să nu mai arunce cu venin unul în celălalt, ci să comunice într-un mod cât mai blând cu putință, să se arate receptivi, iar când e cazul, să facă și compromisuri.
Un alt pas important ar fi să privească problema lor ca și când ar fi vorba despre un terț, nu partenerul. Să analizeze care au fost strategiile folosite în încercarea lor de a redresa lucrurile. Ce anume a funcționat, ce s-a dovedit a fi strategie falimentară.
Ne ajută să înțelegem și să acceptăm faptul că pot fi probleme care nu se vor rezolva niciodată, dar dacă învățăm să le gestionăm în mod eficient, dacă renunțăm la încrâncenare, viața ar putea fi mult mai ușoară, chiar frumoasă.
Un alt element care s-a dovedit a fi foarte eficient în contextul unui conflict este umorul. Într-adevăr, ar fi de-a dreptul infantil din partea noastră să ne așteptăm ca umorul să ne rezolve problemele, însă acesta detensionează atmosfera, ne ajută să domolim furia ce clocotește mai ceva ca un vulcan uneori, iar atunci când intensitatea furiei este mai mică, avem șanse mult mai mari să fim ceva mai raționali.
A fi capabil să-i identifici pe cei 4 călăreți, nu-i suficient. Pentru a putea elimina tiparele disfuncționale de comportament și comunicare, este nevoie de a aduce ceva nou, funcțional.
Din fericire, pentru fiecare călăreț în parte, s-a găsit un antidot!
Atunci când critica își face simțită prezența, vorbește despre emoțiile tale, la persoana I, comunică-i partenerului, într-un mod blând, nevoile tale (ex. Eu mă simt….Acum aș avea nevoie de…).
Un bun antidot pentru dispreț ar fi să ne creăm un cult al aprecierii. Amintește-ți lucrurile care te-au atras la partenerul tău, calitățile sale, apreciază lucrurile bune pe care le face, chiar dacă ți se pare firesc să le facă (ex. să ducă gunoiul), arată-i că-l vezi, că apreciezi încercările sale de a face ceva bun pentru tine, pentru voi.
Defensiva. E firesc ca fiecare dintre noi să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă, căci privim viața prin lentilele creionate de experiențele și simțirile noastre. Astfel, ar fi extrem de util pentru relația voastră dacă i-ai accepta și partenerului punctul de vedere, chiar dacă nu ești de acord cu el. Iar atunci când conștientizezi că ai forțat lucrurile, că ai încercat să îți impui punctul de vedere, să-ți ceri scuze.
Pe de altă parte, este important să conștientizăm faptul că un astfel de comportament nu contribuie la rezolvarea problemelor, din contră, este o altă modalitate prin care aruncăm vina pe partener, ajungând astfel să escaladăm un conflict ce ar fi putut fi evitat cu ușurință.
O altă soluție eficientă ar fi ca fiecare dintre parteneri să își asume responsabilitatea, să negocieze termenii problemei și să ajungă la o soluție de mijloc, o soluție care să îi mulțumească pe amândoi.
Atunci când apare împietrirea, putem spune că între cei doi parteneri există o presiune emoțională copleșitoare, care poate determina un răspuns de tipul ”fight-or-flight”.
O soluție eficientă în asemenea situații este încetarea discuțiilor care au generat acea reacție și luarea unei pauze, de cel puțin 20 de minute, căci de cel puțin 20 de minute are nevoie corpul să se liniștească din punct de vedere fiziologic (să scadă nivelul hormonilor stresului, să reducă ritmul accelerat al bătăilor inimii). De asemenea, este esențial ca în această pauză să nu cadă pradă ruminațiilor. Exercițiile de respirație, muzica favorită, în general, ”kit-ul de urgență”, sunt de mare folos în astfel de momente.
Acum știi ce ai de făcut pentru a preveni dezlănțuirea apocalipsei în relația ta de cuplu. Știi care sunt semnele (critica, defensiva, disprețul și împietrirea), ai și tehnicile ”antidot”, depinde doar de tine să le pui în practică!