Despărțirea trăită ca un doliu

24 Martie 2024

Decizia de a încheia o relație poate fi destul de complicată. Acest lucru se datorează faptului că sfârșitul unei relații este, în anumite privințe, similară trăirii unei morți. Uneori, trăim cu senzația că, dacă noi suntem cei care inițiem despărțirea, procesul de desprindere va fi mai puțin dureros și anevoios însă lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ne-am dori. Renunțarea la o relație urmează același proces ca și plângerea unui deces. Despărțirea este un moment dificil și fiecare persoană o trăiește diferit, căci fiecare dintre noi este unic.

Durerea pe care o experimentați tinde să fie mai intensă după separare, divorț sau despărțire, în funcție de felul în care ați perceput apropierea/intimitatea cu partenerul dumneavoastră. Printre factorii care ar putea contribui la exacerbarea durerii pe care o simțiți se numără durata relației, precum și dacă aceasta a fost o relație acceptată sau nu de familie și cercul de prieteni. Într-adevăr, o despărțire nu atrage după sine, în mod obligatoriu, durere. Unii oameni pot trăi o stare de eliberare, de scădere a anxietății, cu atât mai mult dacă relația a fost una toxică.

Însă, de cele mai multe ori, despărțirea este trăită cu durere. Sunt cazuri în care unii oameni experimentează trăiri mai complexe, care includ un amalgam de emoții, unele poate, chiar contradictorii. Când ne despărțim durerea trăită se poate simți ca fiind extrem de greu de gestionat, pot apărea atât reacții emoționale, fizice cât și cognitivă.

Reacțiile emoționale de durere includ:

Reacțiile fizice de durere includ:

Reacțiile cognitive de durere includ:

Psihiatrul elvețian Elizabeth Kubler-Ross, M.D., în cartea sa „Despre moarte si a muri. Învățături despre marea trecere de la pacienți pentru cei dragi, medici, asistenți și preoți” (1969), a subliniat existența a cinci faze ale durerii pentru a descrie procesul de doliu pentru moartea unei persoane dragi. Aceste etape ale durerii sunt aplicabile și în cazul unei despărțiri (separarea de persoana iubită, divorț, etc) nu doar în cazul morții persoanei dragi. Cele cinci etape sunt:

Negare

Negarea este răspunsul automat al minții noastre la veștile nedorite. Totodată, oferă inimii timp să se adapteze la noua situație. În faza de negare ați putea crede că partenerul se va întoarce.

Dacă nu ați fost cel acre a inițiat despărțirea și nici nu ați văzut-o venind, reacția inițială ar putea fi una de surpriză, șoc și chiar neîncredere.

Exemple ale etapei de negare:

Despărțire/separare/divorț: „Suntem doar supărați. Asta se va termina mâine.”

Moartea unei persoane dragi: „Nu a plecat. O să vină după colț în orice secundă.”

Furie

              Stadiul de furie al durerii poate fi, de asemenea, o parte a reacției, mai ales dacă despărțirea este legată de un sentiment de trădare sau de o experiență de încălcare a limitelor personale de către fostul partener (de exemplu, comportament abuziv, lipsit de respect).

              Exemple de stadiu de furie

Despărțire/separare/divorț: „Îl urăsc! Va regreta că m-a părăsit!”

Moartea unei persoane dragi: „Dacă ar fi avut mai multă grijă de ea însăși, acest lucru nu s-ar fi întâmplat.”

Negociere

              În această etapă se încearcă convingerea partenerului să rămână în relație. De multe ori, partenerul părăsit promite schimbare, încearcă să se „tocmească” cu privire la condițiile care l-ar putea încuraja pe celălalt să regândească încheierea relației.

              Exemple de etapa de negociere

Despărțire/separare/divorț: „Dacă aș fi petrecut mai mult timp cu ea, ar fi rămas.”

Moartea unei persoane dragi: „Dacă aș fi sunat-o în noaptea aceea, nu ar fi plecat.”

Depresie

              După o despărțire, indiferent dacă ai inițiat sau nu despărțirea, s-ar putea ca simptomele depresiei să își facă simțită prezența. Puteți experimenta emoții precum: rușine, vinovăție, confuzie dar și simptome fizice ale durerii (de exemplu, insomnie, pierderea poftei de mâncare, dificultăți de concentrare) asociate în mod obișnuit cu depresia.

              Exemple de stadiu de depresie

Despărțire/separare/divorț: „De ce să merg mai departe?”

Moartea unei persoane dragi: „Ce sunt eu fără ea?”

Acceptare

              La un moment dat, după despărțire, când devine clar că nu mai există nicio șansă de reconciliere, apare acceptarea. Aceasta nu presupune că sunteți mulțumit de ceea ce s-a întâmplat ci, că ați conștientizat faptul că relația s-a încheiat și că aveți puterea de a accepta că a venit momentul de a merge mai departe cu viața dumneavoastră, fără fostul partener.

              Exemple de etapa de acceptare

Despărțire/separare/divorț: „În cele din urmă, aceasta a fost o alegere sănătoasă pentru mine.” Moartea unei persoane dragi: „Sunt atât de norocos că am avut atâția ani minunați alături de el și el va rămâne mereu în amintirile mele.”